Status för nya brygga 3 (stora bryggan).
I förra veckan, den 28 april, hade Tyresö kommun (part) och bryggentreprenören (part) Svenska Pontonhamnar AB slutbesiktning av bryggan. Besiktningsman med behörighet ”komplicerad art” genomförde under hela dagen granskning av bryggans utförande och projektdokumentation.
TSBK var närvarande genom Jan Trygg och Jonas Hultgren.

Utlåtandet under slutsammanträdet för dagen blev att anläggningen inte blev godkänd.
Besiktningsmannen påpekade bristfällig dokumentation och hade flera anmärkningar på ex. bryggförankringar som ska justeras.

Genom entreprenadformen AB04 har bryggleverantören nu 3 veckor på sig att åtgärda de anmärkningar som finns innan ett slututlåtande kan skrivas av besiktningsmannen. Enligt bryggleverantören ska anmärkningarna åtgärdas under denna tid. Fortfarande gäller enligt information på byggmöten med Tyresö kommun och bryggleverantören att nya bryggan ska vara klar att användas, och förtöja båtar vid, från helgen den 14-15 maj. Tills dess ska även skyltar med märkning av båtplatsnummer vara på plats.

Tyresö kommun har till båtklubben inkommit 3 maj med ett förslag på överlåtelseavtal och förvaltningen av anläggningen. Påtecknande av detta kan ske tidigast när anläggningen är godkänd som entreprenad och inga anmärkningar som finns från besiktningen kvarstår. Båtklubben ska enligt tidigare genomförandeavtal med kommunen betala sin del av båtbryggor och Y-bommar efter godkänd besiktning eller senast den 1 augusti 2016.

El- och vatteninstallationer ut på nya bryggorna kommer inte vara klart till sjösättningshelgen. Vi räknar just nu med att dessa ska vara klara under slutet på maj månad.

Angående lov och strandskyddsdispens för tillträde till nya bryggor.
Under de år som detta samverkansprojekt planerats, beslutats och nu under våren 2016 utförts har det hela tiden varit väldigt tydligt och klart mellan parterna Tyresö kommun och Tyresö Strands Båtklubb att det är Tyresö kommun som ansvarar för att lämpliga lov och tillstånd hämtas in till de nya anläggningarna som ska göras på området.

Vi har i många möten och diskussioner med kommunen varit överens om detta och var gränser ska dras, hur området ska brukas och hur vi ska samverka.

Kvalitetsprogrammet för området vann laga kraft under augusti 2008 och gäller fr.o.m. 2010.

Tyresö kommun sökte därefter, under 2014 en vattendom och strandskyddsdispens för arbeten och anläggningar. Vattendom och tillstånd söktes hos Nacka Tingsrätt Mark & Miljödomstol. Dom och Lov med godkännande kom 2015-02-25. I domen innefattas:
”att få utföra schaktning, fyllning, pålning, muddring och uppfyllnad samt andra grundläggnings- och markarbeten liksom anläggande av bryggor, kajer, pirar, strandpromenad, vågbrytare, badplats, café och servicebyggnader, lekplats, vägar, vändplan, gångspänger, grynnor, s.k. blåbård och utsiktsplattform samt omledning av dike, allt inom vattenområde vid Tyresö strandängar.”

Under rubriken strandskyddsdispens:
Med dispens från strandskyddsregler innefattas: parkering, fotbollsplan och båtklubbens redan 60-åriga anläggningar som mastskjul, bodar osv.

Kommunen och bygglovsenheten upptäckte inte förrän sent 2015 att man inte har lov och strandskyddsdispens för nya Brygga 3 samt café, servicebyggnad osv., trots att det varit med i alla planer och illustrationer för området under många år.
16 december 2015 inkom Tyresö kommun med ansökan om strandskyddsdispens för nya Brygga 3.

Under andra veckan i mars fick båtklubben information från Tyresö kommun där man förklarade att man nu söker och har berett ett ärende om strandsskyddsdispens till byggnadsnämnden till sammanträde den 17 mars.
Kommunen valde att inte riskera hela strandsskyddsdispensen och beredde därför ärendet utan grindar till bryggorna. Sedan får frågan om grindar prövas för sig.

Byggnadsnämndens beslut blev bifall att lov/dispens ges för anläggningen.
” Dispens från strandskyddsbestämmelserna i 7 kap. 15 § Miljöbalken ges, med stöd av 7 kap. 18 b § Miljöbalken (1998:808), för brygganläggning/småbåtshamn i enlighet med situationsplan. ”

Detta betyder just nu att båtklubben i nuläget inte får låsa de innersta 3 grindarna eller hindra allmänhetens tillträde till båtbryggorna.
Däremot yttersta brygga 3A ligger utanför strandskyddsområdet.
Under alla års planering med kommunen har anläggningen förespråkat en ”allmän pir” och båtklubbens egna båtbryggor med grindar osv. I upphandlingen, som Tyresö kommun skötte under försommaren 2015 med byggentreprenörerna, står i den tekniska beskrivningen att grindar till respektive båtbrygga skall finnas.

Styrelsen efterfrågade  kort efter att detta blev känt hur det går för ärendet med grindansökan.
Nu svarade ansvarige projektledare för Tyresö kommun att kommunen och båtklubben gemensamt ska ta fram en ansökan om dispens för att få låsa grindar till båtbryggorna. Den allmänna piren om 560 kvm ska vara tillgänglig.

Styrelsen kommer att föreslå båtklubbens medlemmar att vi ska ha vaktgång på bryggorna.
Denna fråga har varit uppe på tidigare årsmöten men då har medlemmar med knapp majoritet röstat emot att gå vaktgång i sin båtklubb.
Det som är annorlunda nu är att klubbens medlemmar är så många att varje enskild medlem kan behöva gå max två pass per säsong, eller om man så vill ett dubbelpass vid bara ett tillfälle (ex.vis med partner eller med en kompis) vilket inte är en stor så uppoffring för att ha en säker och lugn hamn.

Ombyggd Kaj med ramp och mastbrygga 2.

Arbetet med att bygga om vår Kaj och ramp för att klara större att större båtar ska kunna lyftas
från kaj är i dagsläget cirka 3veckor försenade jämfört med ursprungsplanen. Stockholms Hamnentrepenad AB har haft problem under uppstarten. Arbetena i vattnet börjar bli klara. Nu ligger det mesta av arbetet ovan vatten. De säger sig kunna bli klara till deras färdigställande dag som ska vara till torsdag 12 maj. Som alla förstår måste vi ha en ramp och en kaj för mobilkran ett måste till sjösättningen i helgen den 14-15 maj. Täta byggmöten och fokus nu mot entreprenören föreligger för att de ska bli klara i tid! Mindre arbeten kan kvarstå och slutförs under maj månad.