Säkerhet

Sätt att mota tjuven

Samlade tips och råd från tidningen Praktiskt Båtägande till båtägare.

Göm och plocka bort: Töm båten på stöldbegärliga saker. Ett exempel är motorkåpa som är ganska dyra, gör motorn mindre attraktiv, ta av propeller och växelhus.

Lås fast: Se till att utombordaren har godkänt båtmotorlås eller hänglås med specialhärdad kätting när den sitter kvar på båten.

Certifierade motorlås: Kolla med försäkringsbolag vad som gäller vid sommar- respektive vinterförvaring av båten och båtmotorn. Hos vissa bolag kan spårsändare, godkända lås eller viss märkning ge lägre premie.

Startspärr: En startspärr gör livet svårare för tjuven och är ett komplement till lås och märkning.

 • Se till varandras båtar och notera och ifrågasätt främmande fordon och personer i hamnen. Använd sociala medier eller appar för att dela information.
 • Var extra vaksam under sjösättning och upptagning då antalet stölder ökar.
 • Titta till båten ofta, både under säsong och på vintern.
 • Dölj och göm undan, i stället för att visa tjuven ett smörgåsbord.
 • Lås fast båten med godkänt lås och dito kätting, men tänk på att både stävöglan och det du låser fast i måste hålla.
 • Märk båt, motor och dyrare tillbehör och klistra dit dekaler som visar det klokt, och ta gärna av hjulen vid långtidsuppställning.
 • Töm båten på allt av värde, även fiskeutrustning och kläder.
 • Måla utombordskåpan i avvikande färg, eller ta med den hem och ersätt med ett enkelt kapell.
 • Lås fast utombordaren i båten, gärna med dubbla godkända lås diagonalt på akterspegeln så att tjuven inte kan vicka loss den.
 • Se till att motorn har startspärr, helst fabriksmonterad.
 • Ta alltid med dig dödmansgreppet, nyckel till huvudströmbrytaren och reservnycklarna.
 • Lämna aldrig kvar en bärbar bensintank.
 • Lås fast växelhus, drev och propeller med kodade låsmuttrar.
 • En båt på trailer ska låsas fast i den med godkänt lås, och sedan ska även trailern låsas. Parkera ekipaget.
 • Upprätta ett ”båtkort” med alla uppgifter på din båt, motor och utrustning, märkning med mera så går det snabbt att anmäla om något har stulits.

Bevakning: Det stjäls fler motorer när båtarna står på land än när det ligger i vattnet. Nattvaktsgång har visat sig vara effektivt för att minska stölderna vintertid, men det kan vara svårt att motivera medlemmarna till det under november och december. Titta till båten och grannbåtarna med jämna mellanrum hela året. Håll ett öga på vilka som rör sig i hamnen och på bryggorna.

Barn på klubbens område

Barn är välkomna på båtklubbens område under gemensamma båthelgerna under vuxens direkta uppsikt. Barn som finns på området ska även andra tider vara under vuxens uppsikt då tunga transporter sker på området och det är stor risk för skador.

Lås

Lås alltid bommar och grindar, även om du bara är inne på området, eller ute på bryggorna, en kort stund. Se även till att jollar och roddbåtar är låsta.

Eldning

Eldning på klubbens område och bryggor är inte tillåtet.

DNA-märkning

Klubben förordar DNA-märkning av båtar, och Safesolution erbjuder oss i klubben att köpa ett DNA-märkpaket med rabatt, mer information hittar du här. Det går att märka både båt, bil och hemmet med det. Klubben har också fått skyltar som satts upp på bryggor och bodar. Det har visat sig att det är ett effektivt sätt slippa bovarna. Polisen har nyss lyckats fånga ett gäng som stulit bildelar som var märkta, och då gick det att visa att det var tjuvgods. Kontakta styrelsen via info@tsbk.se om du inte fått erbjudandet.

https://www.youtube.com/watch?v=DUv6EHm5KNk

Safeland

Safeland är en trygghetsapplikation som TSBK använder för båtsamverkan. Anslut dig till Safeland genom att gå med här. Skapa först ett konto och sedan sök efter Gruppen TSBK, se nedan.

Du kan sen antingen via en dator logga på till applikationen eller ladda ner den App som finns för smarta telefoner och läsplattor.När du är inloggad i Appen välj: Grupper.

Sök TSBK och ansök medlemskap

Tänk på att om du ska göra inlägg i TSBK gruppen måste du försöka vara kort i ditt meddelande och att markera inlägget att endast bli synligt för TSBK gruppen om du bara vill dela det med medlemmar i gruppen.