Miljöarbetet inom Tyresö Strands Båtklubb
Klubben har en hög ambitionsnivå för att minimera negativ miljöpåverkan. Södertörns Miljö och Hälsoskyddsförbund (SMOHF) är tillsynsmyndighet för miljö och hälsoskyddsfrågor på Södertörn. Klubben har tagit fram en handlingsplan för att hantera miljöpåverkan efter föreläggande av SMOHF, som också kontinuerligt följer upp miljöarbetet inom klubben.
Styrelsens miljöansvarig genomför en egenkontroll hur medlemmar hanterar klubbens miljöregler vid sjösättning och upptagning. Kontrollen dokumenteras och sätts in i pärmen i övre boden. Egenkontrollprogram TSBK
Alla nya medlemmar skall ange vilken typ av bottenfärg man använder. För befintliga medlemmar skall en inventering göras med jämna mellanrum. Självklart ser klubben gärna att man på eget initiativ meddelar klubben vid förändringar av bottenfärg.
Klubbens miljöarbete
Klubbens miljöarbete riktar in sig på att stötta medlemmarna med att tillhandahålla miljömässiga föreskrifter, riktlinjer och guider från myndigheter och organisationer som utfärdar dessa. Vidare har klubben även utrustning till förfogande för att medlemmarna skall kunna underhålla sin båt miljömässigt. Nedan finner ni lite matnyttig miljörelaterad information. Tveka inte att höra av er om ni har frågor eller funderingar.
Bottenmålning
De grunda havsvikarna i skärgården är Östersjöns barnkammare och här myllrar det av småkryp och fisk. Men många av dessa vikar används idag som småbåtshamnar eller marinor. Är båtarna målade med giftiga bottenfärger bidrar det till att förstöra växt- och djurlivet. Färger som innehåller zink, TBT och Irgarol får inte längre användas i Östersjön.
Från och med säsongen 2022 är det endast tillåtet med hårda bottenfärger i Tyresö Strands Båtklubb. Detta gäller för så väl sommar- som vinterplatser. Att helt förbjuda bottenfärger ser vi inte i detta läge som en möjlig väg men hårda färger är ett steg i riktningen att bli mer miljömässiga.
Se följande länk för info om vilka färger som är godkända på ostkusten: https://www.kemi.se/kemikalier-i-vardagen/kemikalier-i-hemmet-och-pa-fritiden/batbottenfarger/godkanda-batbottenfarger-for-fritidsbatar-pa-ostkusten.
Alternativ till bottenmålning
Det finns också möjlighet att undvika båtbottenfärger helt och hållet och istället tvätta båten. Om man tvättar vid rätt tillfälle, dvs. när havstulpanerna just har satt sig fast och känns som små knottror på skrovet, når man bäst resultat med att hålla båten ren resten av sommaren. Du kan få sms-varning när havstulpanerna är på gång. Om du inte har bottenfärg, eller har förseglat den färg du har på botten, kan du tvätta botten med borste eller Skrubbis. Klubben har en Skrubbis som du kan låna, den finns i övre boden.
Det finns flera sätt att hålla botten ren utan att använda giftfärg:
– http://batmiljo.se/
– Ännu mer om att slippa måla botten.
En broschyr från Transportstyrelsen hur vi ska göra våra båtbottnar giftfria på ett så miljövänligt sätt som möjligt.
Ett effektivt sätt att slippa måla båtbotten på motorbåtar är att använda en skrovduk som spänns fast mellan Y-bommarna. TSBK:S medlemmar får rabatt vid köp av Cleanboats skrovduk, läs mer här. Några medlemmar har också köpt skrovdukar till sina motorbåtar. Broschyr Ostkusten 2016 (1)
En film som visar skrovduken: www.youtube.com/watch?v=vTc4ye2k0y4
Sopor och miljöfarligt avfall
Båtgrovsopor får du själv frakta till Petterboda återvinningsstation eller annan miljöstation. Båtsopor tas alltid med hem.
Miljöfarligt avfall såsom spillolja, lösningsmedel, oljefilter och uttjänta batterier skall lämnas på Petterboda återvinningsstation eller annan miljöstation
Bränsle och oljor mm
För att skona vår miljö förutsätts att medlemmarna i största möjliga mån använder de miljövänliga drivmedel och oljor som finns att tillgå. I övrigt bör klubbens medlemmar använda de material som bäst skonar miljön.
Utsläpp
Olje-/bränslespill måste saneras, vid större utsläpp – kontakta Räddningstjänst och Kustbevakningen. Utsläppet ska också anmälas till Södertörns Miljö och HälsoskyddsFörbund.
Toalettavfall
Från och med den 1 april 2015 är det förbjudet att tömma båttoaletter i vattnet. Förbudet gäller alla vatten och berör alla fritidsbåtar utom dom som är k-märkta.
Det finns tre tömningsstationer för båttoaletter i Tyresö. TSBK:s närmaste fasta station finns vid Trinntorps/Tyresö brygga vid Erstaviken.
För mer information se Transportstyrelsen

Skrapning
Om du behöver skrapa din båt har klubben köpt en Proscraper, en skrapa som du kopplar till klubbens dammsugare. Skrapresterna som hamnar i påsen lämnar du in som miljöfarligt avfall. Se även en film här.
Konservering av motorer
Om du använder glykol: använd propylenglykol istället för den mycket giftigare etylenglykolen!
Vid upptagning: Använd något kärl för att samla upp den glykol du kör igenom motorn och lämna det på miljöstation.
Innan sjösättning: Kör igång motorn på land och samla upp glykol och konserveringsvätska och lämna det på miljöstation.
Miljövänlig konserveringssäck för utlån till TSBK-medlemmar
Hur fungerar det?
- Demontera propellern/propellerarna(Duopropp)
- Vid vassa skador på drevet, täck dessa med ex silvertejp så inte säcken skadas.
- Säcken hängs på drevet och spänns fast ovan planen med en rem. Fäll ut kragen så skvallervatten från sköldens vattenkanaler/riggen fångas in.
- Se till att bottenpipen på säcken är försluten med klämman.
- Krymp säcken genom att vika upp hörnen från vardera håll och fäst dem med rem.
- Fyll säcken upp till kylvattenintaget med glykol/vatten blandningen.
- Starta motorn och låt den gå på tomgång så att systemet blir genomkört med vätskan.
- Stoppa motorn, ta en dunk som rymmer vätskan och placera den vid tapp pipen i säckens botten, tappa ur vätskan i dunken och den kan återanvändas år efter år utan spill i naturen.
Säcken kan också användas till provkörning/genomkörning med färskvatten.
Säcken, med instruktioner, finns i övre containern (dit medlemmarnas nyckel går)
Instruktionsfilmen
För ett miljövänligare båtliv se länkarna nedan
TILL SIDAN www.batmiljo.se/
TILL SIDAN www.smohf.se/Verksamheten/Exempel/Batbottenfarger/
.